Produkty wzmacniające odporność

Spożywanie niektórych produktów żywnościowych może wzmacniać nasz układ odpornościowy. Jeśli zastanawiasz się jak zapobiegać zimowym przeziębieniom, pierwszym krokiem powinna być wizyta w lokalnym sklepie spożywczym. Zaplanuj swoje posiłki i uwzględnij poniższe produkty:

Owoce cytrusowe

Większość ludzi sięga po witaminę C po tym jak już zaatakuje ich jakaś infekcja. Dzieje się tak dlatego,  że witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy. Uważa się, że witamina C zwiększa produkcję białych krwinek, które są kluczowe w walce z infekcjami.

Popularne owoce cytrusowe to:

Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować witaminy C ani jej magazynować, pamiętaj o tym, aby każdego dnia dostarczać sobie odpowiednią jej ilość. Niemal wszystkie owoce cytrusowe są bogate w tą witaminę, masz zatem szeroki wybór. Przy takiej różnorodności nie jest trudno dodać ją do każdego posiłku jaki spożywasz w ciągu dnia.

Czerwona papryka

Jeśli myślisz, że owoce cytrusowe mają najwięcej witaminy C spośród wszystkich warzyw i owoców, dobrze się zastanów. Czerwona papryka zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest ona również dobrym źródłem beta karotenu. Poza wzmacnianiem układu odpornościowego, witamina C może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, zaś beta karoten pomaga utrzymać zdrowe oczy i skórę.

Czosnek

Czosnek jest znany i ceniony niemal na całym świecie. Nadaje potrawom wyrazistości i jest niezbędny dla naszego zdrowia. Już dawne cywilizacje dostrzegały jego wartość i rolę w zwalczaniu infekcji. Uważa się, że czosnek może również pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi i spowalniać proces twardnienia tętnic. Wydaje się, że właściwości wzmacniające odporność czosnku związane są z dużą zawartością związków zawierających siarkę, takich jak allicyna.

Kurkuma

Kurkuma zapewne kojarzy Ci się z curry. Jednak ta jasnożółta, gorzka przyprawa jest również używana od lat jako środek przeciwzapalny w leczeniu zarówno choroby zwyrodnieniowej stawów jak i reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania pokazują, że wysokie stężenie kurkuminy, której kurkuma zawdzięcza swój charakterystyczny kolor, może pomóc w zmniejszeniu obciążenia mięśni wywołanego przez wysiłek fizyczny.

Brokuły

Brokuły są bogactwem witamin i minerałów. Są jednym z najzdrowszych warzyw jakie możesz postawić na swoim stole. Zawierają witaminy A, C i E oraz inne przeciwutleniacze oraz błonnik.  Aby nie stracić cennych składników warto go gotować najkrócej jak to tylko możliwe.

Szpinak

Oprócz witaminy C, szpinak zawiera wiele przeciwutleniaczy i beta karoten, które mogą  zwiększać zdolność naszego organizmu do zwalczania infekcji. Podobnie jak brokuły, szpinak jest najzdrowszy, gdy poddajemy go niewielkiej obróbce termicznej. Temperatura i woda mogą doprowadzić do zniszczenia obecnych w nim witamin C i B.

Imbir

Imbir jest kolejnym składnikiem, po który często sięgają osoby borykające się z przeziębieniem. Imbir może pomóc zwalczać stan zapalny, co może przyczynić się do zmniejszenia chociażby bólu gardła. Często używany w wielu słodkich deserach, imbir dodaje potrawom trochę pikanterii w postaci gingerolu, krewnego kapsaicyny.

Migdały

Jeśli myślimy o zwalczaniu i zapobieganiu przeziębieniom, witamina E schodzi na dalszy plan w porównaniu z witaminą C. Jednakże witamina E jest istotna z punktu widzenia sprawnie funkcjonującego układu odpornościowego. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Aby została właściwie przyswojona wymaga obecności tłuszczu. Orzechy, takie jak migdały, pełne są tej witaminy i zawierają zdrowe tłuszcze. Pół filiżanki, około 46 całych migdałów łuskanych, dostarcza niemal 100% zalecanej dziennej dawki witaminy E.